Storken kom med drömhus och barn på samma gång

Berättelsen

• Hanne Gråhns och Fredrik Andersson
• Hanne, tidigare landslagsspelare i fotboll, idag socialsekreterare. Fredrik, tidigare snickare, idag polis
• Valde Hem1 för att bygga ett arkitektritat hus på 152 kvadratmeter i Trummenäs, Blekinge
• Hem1 levererade ett vädertätt hus som paret, släkt och vänner själva inrett och färdigställt
• Bygglovet godkänt november 2020. Inflyttning midsommar 2021
• I maj 2021 växte familjen med sonen Luis
• Instagram: @valderslycka

Ett familjeprojekt. Dessutom byggt på fyra månader. På natursköna och lantliga Trummenäs i Blekinges glittrande havskant ligger drömhuset. Ett i varje hörna arkitektritat hus vars ägare Hanne och Fredrik nyper sig i armen över vad de skapat. Dessutom till stor del med egna händer.

– Tänk att innan jag träffade Fredrik hade jag aldrig varit i Blekinge och nu bor jag i mitt absoluta drömhus på en fantastiskt vacker plats just här. Att få skapa detta tillsammans var en upplevelse och resultatet är över alla mina förväntningar, säger Hanne som under den intensiva vinter/våren 2021 inte bara blev med hus utan mitt i allt födde sonen Louie.

Mitt i projektet som förverkligade deras dröm om ett eget hus, arkitektritat och uppfört av Hem1 i Karlskrona, så siktades storken vid horisonten. Vilken tajming med tanke på att de byggde ett rymligt hus med tre sovrum och generösa sällskapsytor.

– Det var inte precis planen att bygga ett hus, till stora delar själv, samtidigt som vi skulle skaffa vårt första barn. Men så blev det och det minsta man kan säga är att det hände rätt mycket i livet samtidigt, konstaterar Fredrik med ett skratt.

Valderslycka-arkitektritat

Husdrömmen växte fram

Det som gör Hannes och Fredrik husdröm unik är sättet på vilket de förverkligade projektet. Eftersom Fredrik tidigare varit snickare och sett mängder av husbyggen från insidan fanns tidigt tanken om att till stor del bygga husets insida själv. Men först tittade paret på begagnade hus.

– Vi bodde i lägenhet inne i centrala Karlskrona och började titta på hus att renovera men kom snart fram till att vi ville bygga nytt. Då började vi leta efter hustillverkare och tomter och fick snabbt upp ögonen för Hem1 och Trummenäs. Det var nog menat med tanke på hur bra det blivit, säger Hanne.

I mötet med Hem1 klickade det direkt. Paret fick möjlighet att helt utifrån sina egna drömmar skapa varje skrymsle och vrå av huset, dess stil och funktion ihop med arkitekten Zara. Ett enplanshus i järnvitrolfasad, med industriell look och ryggåstak på 3.8 meter restes på fyra timmar och stod klart den 9 februari. Fyra veckor senare var det väderskyddade klimatskalet klart och nycklarna lämnades över i början av mars. För här valde Fredrik och Hanne att våga ta steget att bygga färdigt insidan själva. Och då menar vi inte precis att måla väggar…utan att bygga allt!

– Man kan säga att vi kom till ett vackert skal, säger Fredrik och skrattar. Lyckligtvis har vi en stor släkt och vänner som kunde hugga i och hjälpa till med att lägga golv, isolera och bygga innerväggar, sätta kök och bygga toaletter. Projektet blev verkligen ett lagarbete och Hanne och jag har många att tacka för deras otroliga insats med att skapa vårt drömhus, säger Fredrik. 

En fördel med beslutet att bygga stora delar av huset själva är förstås att en hel del pengar kunde sparas samtidigt som färdigställande gick rekordsnabbt. Bara drygt tre månader efter att plattan var gjuten var huset klart för inflyttning. Och resultatet är över Hannes förväntningar. Långt över!

– Processen med Hem1 gick som på räls och de höll alla löften och tidsplaner. Jag tyckte särskilt mycket om att vi fick drömma loss och att de så exakt hittade rätt i sin tolkning av vad vi sökte efter. De fattade verkligen oss, hur vi ville leva i ett hus och jag är inget annat än imponerad över arkitektens lyhördhet och stilkänsla. Dessutom peppade de vårt lite modiga beslut att våga bygga så mycket själva så jag är supernöjd med allt de gjort för oss, säger Hanne. 

Tipsen: utgå från er själva, tänk till

– Satsa på att tillsammans med en duktig arkitekt skapa ert drömhus från första plankan. Men redan innan dess gäller det tänka till och fundera på vilka behov och drömmar ert hus ska tillfredsställa. Utgå från er själva och fundera på vad ni ska använda rummen till, vilka delar av husen som är viktigaste för er och hur det ska kännas i ert drömhus. Lägg mycket fokus på de ytor som ni vill spendera mest tid i helt enkelt, säger Hanne.

Och när det kommer till nivån av färdigställande skickar Fredrik med några råd.

– Om man som jag har kunskaperna hantverksmässigt och dessutom har släkt och vänner som både kan och vill hjälpa till, ja då tycker jag att man ska våga satsa på att färdigställa delar av huset själv. Man får förstås vara inställt på att det blir några tuffa månader för familjen med mycket tid i huset. Och glöm inte att det inte bara är snickrande som tar tid utan också projektledning med inköp och leveranser. Och OM man kan planera det, ska man kanske inte planera in en bebis samtidigt, å andra sidan gick det också bra så vad fanken, kör på det också, avslutar Fredrik med ett skratt.

Bildgalleri